Sığınacak Son Liman

LİMAN AYIK YAŞAM DERNEĞİ HAKKINDA

Sığınacak Son Liman

 

LİMAN Ayık Yaşam Derneği olarak bünyemizde alkol ve madde bağımlılığı olan bireylere yönelik ücretsiz ve ilaçsız rehberlik hizmeti sunmaktayız. Rehberlik süreci 3 ay sürmekte olup Psikolog, Bağımlılık Danışmanı ve Değerler Eğitmeninden oluşan alanında uzman kadromuz mevcuttur. Kurumumuz çok boyutlu ve kapsamlı bir rehberlik programı sunmaktadır.
Dernek olarak sorunun uyuşturucu değil uyuşturucuya götüren sebepleri olduğunu kabul etmekteyiz. Ve bu yüzden vermiş olduğumuz hizmet bireylerin maddeye niçin başladıklarını,  maddeyi hangi sebeplerden ötürü kullandıklarını ve kullanmaya devam ettiklerini anlamaya yönelik bir süreçle başlar daha sonraki etapta kişinin madde kullanmasında etkin rol oynayan problemleri, davranışları, düşünce yapılarını ve duygusal anlamda sorunları  tespit ederek bunlara yönelik kapsamlı bir müdahalede programı uygulamaya geçeriz.
·       Psikologlarımız, kişilerin yaşamış olduğu sorunları anlamaya, tespit etmeye ve bu sorunları çözmeye yönelik bireysel görüşmelerde bulunur. Derneğimiz de psikologlarımız Bilişsel Davranışçı Terapi, Motivasyonel Görüşme Teknikleri, Bilinçli Farkındalık, Çözüm Odaklı Terapi gibi birçok ekol ve görüşme tekniğinden yararlanmaktadır. Her bağımlının bağımlılığı oluşturan ve bağımlılık sürecine devam ettiren farklı nedenleri vardır bu yüzden bireysel görüşmeler rehberlik sürecimizde önemli bir yere sahiptir.
·       Psikologlarımız bireysel görüşme dışında Türkiye’de devlet ve özel birçok kurum ve kuruluşlarda psikologlar tarafından bağımlı bireyler için uygulanan SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı) Programını uygulamaktadır. Grup seansı olarak uygulanan bu program grubun iyileştirici gücünden de yararlanmayı hedefler.
·       Rehberlik sürecimizde sadece bağımlı olan biriyle çalışmanın yetersiz olduğunu düşündüğümüz için ve bağımlılık hastalığının iyileşme sürecinde önemli bir yeri olan ailenin de sürece dahil olmasını sağlayarak; rehberlik sürecinin içerisine dahil edilen bireylerin ailelerine yönelik 10 haftalık sürece yayılan 10 oturumluk Bağımlılığa Yaklaşım eğitimi vermekteyiz. Aile eğitiminizin temel maksadı bağımlı yakınlarının bağımlılık hastalığına dair bilgilerini arttırmak ve bağımlı kişiye nasıl yaklaşılacağını nasıl önlemler alınacağını ve en önemlisi de rehberlik sürecinden sonra kişinin sivil hayatında ayık kalması için etkin bir şekilde rol almasını sağlamaktır.
·       Rehberlik sürecimizden geçmiş ve iyileşme yolculuğu devam eden, artık madde ve alkol kullanmayan ve her türlü bağımlılık yapıcı maddelerin bırakılabileceğine dair rol model olan Bağımlılık Danışmanlarımız; Ayık Yaşam ve 12 basamak programlarını rehberlik sürecinde bağımlı kardeşlerimize grup dersi olarak anlatmaktadır. Bağımlılık danışmanı arkadaşlarımızın eski bir bağımlı olmaları sebebiyle hem bir rol model olması hem de sahadan gelen tecrübeleri ile birlikte rehberlik hizmetimize önemli katkılar da bulunmaktadır.
·       Manevi değerler eğitmenimiz; bireyi milli ve manevi değerlerimize göre ve iman hakikatlerimiz doğrultusunda vatanımıza milletimize hayırlı bir birey olması için manevi müfredatımızı uygulamaktadır.
·       Derneğimiz rehberlik sürecinden geçen bağımlı kardeşlerimizin adli ve hastane süreçlerinin takibini de yapmaktadır.
·       Derneğimizden mezun olan arkadaşlarımızla irtibatımızı kesmeyip bağımlılık danışmanlığı ve psikolog arkadaşlarımız mezuniyet sonrası takip etmekteyiz.  Mezun olan arkadaşlarımız diğer arkadaşlarımıza örnek olması açısından hem de kendi süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri açısından derneğimize sık sık ziyarette bulunmaktadırlar. Ayrıca bireyin ailesiyle de iletişim halinde kalarak aileye de destek ve yönlendirme de bulunmaktayız.
·       Derneğimizden mezun olan bireylerin istihdam süreçleri ve hayata adapte olma noktasında takibimiz devam etmektedir.
·       Mezun olan arkadaşlarımızla irtibatımızı kesmeyip iyileşme sürecini psikolog ve bağımlılık danışmanı arkadaşlarımızla takip ediyoruz ve rehberlik programından sonra meslek edindirme, iş bulma gibi faaliyetlerini de yöneterek ailesine ve topluma faydalı bir birey olma noktasında takibimiz devam etmektedir. Ayrıca her hafta sonları veya istedikleri zaman derneğimiz bünyesindeki hizmetlerden yararlanabilme imkanı sunmaktayız.
·       “Liman Ayık Yaşam Evleri” projemiz kapsamında ise derneğimizin eğitim sürecinden geçip mezun olan evsiz ve kimsesiz kardeşlerimizi işe yerleştirip bu evlerde barınma imkanı sunuyoruz. Hali hazırda bu projemize ait iki adet Liman Ayık Yaşam Evi bulunmaktadır.
·       Hem bireyle hem de ailesi ile iletişimde kalarak kişinin olası bir kayma durumunu engelleyebilmek için bireyi takip ederek aileyi de yönlendirmekteyiz.
Kurumumuzun bağımlılığa yönelik sunduğu rehberlik hizmetinin yaklaşık olarak %70’lik bir başarı oranı bulunmaktadır. Türkiye’de ve Dünya’da bağımlık tedavisinde başarı oranlarına bakıldığında kurumumuzun rehberlik hizmetinde ortaya koyduğu yaklaşımın ne kadar da bu alanda ihtiyaç duyulan ve desteklenmesi gereken model olduğu anlaşılmaktadır.